luni, 2 ianuarie 2012

Noutăți în învățământ în 2012

Anul 2012 aduce învăţământului câteva schimbări importante, unele prevăzute prin noua lege intrată în vigoare exact acum un an, altele pregătite direct de conducerea Ministerului Educaţiei.
Școala altfel
Prima noutate este ”Școala altfel”, desfășurată în perioada 2-6 aprilie 2012, săptămâna în care elevii vor desfășura activități de educație nonformală, sport, olimpiade, excursii și vizite tematice.
Clasa a IX la gimnaziu
Elevii care au început în septembrie 2011 clasa a V-a vor face gimnaziu timp de 5 ani, astfel în clasa a IX vor fi tot la gimnaziu, liceul începând cu clasa a X-a.
Clasa pregătitoare
Noul an şcolar ce va debuta în toamn 2012 îi va cuprinde din start şi pe copiii de şase ani, aceştia urmând să intre obligatoriu în clasa pregătitoare, care precede clasa I. Practic, în septembrie 2012 vor exista două tipuri de înscriere în învăţământul primar: înmatricularea direct în clasa I, pentru copiii născuţi în 2005 şi înscrierea în clasa pregătitoare, pentru cei născuţi în anul 2006. Obligativitatea parcurgerii grupei pregătitoare începând cu acest an este stipulată de Legea Educaţiei Naţionale, document ce prevede şi posibilitatea ca părinţii să solicite în anumite cazuri prelungirea cu un an a grupei mari. Această excepţie se poate aplica doar în cazul copiilor care împlinesc şase ani în intervalul septembrie-decembrie 2012 şi doar pe baza unei cereri explicite venite din partea tutorilor. Cu toate acestea, chiar dacă vor avea parte de "dublarea" grupei mari, preşcolarii tot nu vor scăpa de grupa pregătitoare pe care o vor urma un an mai târziu.
Finanţare în funcţie de numărul de elevi
Pe lângă schimbările de structură, învăţământul preuniversitar va avea parte şi de o nouă schemă de finanţare. Sistemul ce are la bază alocarea fondurilor în funcţie de corpul profesoral va fi înlocuit cu finanţarea per elev. Astfel, fondurile vor fi alocate ţinând cont în primul rând de numărul elevilor şcoliţi în fiecare unitate de învăţământ, existând şi posibilitatea alocării unor sume suplimentare în funcţie de performanţa şcolii.
Bani mai puţini pentru universităţile slabe şi posibilitatea reintroducerii examenului de admitere în facultăţi
Tot finanţarea va fi în acest an punctul sensibil şi pentru învăţământul superior. Un nou model de alocare a banilor către universităţi este pregătit de minister, ţinându-se cont în primul rând de clasificarea realizată în toamna anului trecut. Practic, MECTS intenţionează să sporească finanţarea celor 12 rectoratele aflate în prima grupă valorică şi să reducă în mod considerabil cheltuielile cu instituţiile de învăţământ superior aflate la coada clasamentului. Noua schemă de finanţare a universităţilor ar urma să fie finalizată până în primăvară, astfel încât să poată fi aplicată începând cu anul universitar 2012-2013. O altă idee pe care conducerea ministerului ar putea să o pună în practică începând cu acest an este reintroducerea examenelor de admitere la facultate, sau cel puţin întărirea filtrului în cadrul concursului de admitere organizat de universităţi.
Concurs la şcoală în loc de titularizare
 Nu doar elevii sunt însă vizaţi de schimbările care se vor aplica în acest an. Conform noii legi, modul de angajare al profesorilor va fi complet diferit faţă de anii trecuţi. Examenul centralizat de titularizare ar trebui să fie înlocuit cu o triere a candidaturilor direct la nivelul şcolilor. Concret, cadrele didactice nu vor mai susţine examinarea organizată de inspectorate, ci se vor adresa direct şcolii în care doresc să predea. Unităţile de învăţământ vor fi cele care vor organiza concursul pe post, câştigătorii urmând să fie angajaţi cu contract pe perioadă limitată până la obţinerea definitivatului.

8 comentarii:

  1. Nu ne bucura deloc aceste schimbari, atata timp cat nu se fac pregatirile necesare cu adevarat mai intai. Am mai spus-o. Am vazut cum a fost cu titularizarea/concursul pe post in scoli. Si n-am deloc incredere in modalitatea de aplicare a legii. "Metodologiile "ne-au obisnuit deja cu "modificarea schimbarii."

    RăspundețiȘtergere
  2. am preluat din modalitatile de functionare ale invatamantului din UE dar fara a avea o schema de incadrare ca in UE. In UE personalul administrativ este suficient, fiecare isi stie rolul sau pentru un numar de copii, ori la noi numar foarte mare de copii in gradinite, cu spatii mici, personal ajutator aproape inxistent. Educatoarea indeplineste toate sarcinile acestora si de aici o serie de concluzii care nu pot fi comentate , va las pe dumneavoastra sa le comentati, apreciati, ....etc. Sa fie un an mai bun!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici eu nu sunt încântată de aceste noutăți... Dar nu prea stă în puterea noastră să le schimbăm...

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu pretransferul nu se mai poate face nimic? pana acum au permis mutarea de pe educator, invatator, profesor şi acum cei in drept care s-au tit. pe disciplina respectiva nu se mai pretransfera? Ex. de tit. din 2011 a fost asa dificil si cu toate acestea de ce ne-a permis in etapa a II a tit. in alte judete daca aveau de gand sa elimine pretransferul? Tare as vrea să sustina si ei un asemenea ex. sa vedem atunci, ar mai fi legile asa? De ce nu se aplica din toamna anului scolar 2012-2013 si nu de acum? Odata ce am fost ultima generatie ce am dat tit. dp. legea veche, de ce sa nu fim ultimii si cu pretransferul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a permis titularizarea în alte județe pentru a se ocupa toate posturile titularizabile. Au scos pretransferul tocmai pentru a opri titularii în școli... Majorotatea titularilor în urma etapei a II a din 2011 au sperat că după un an se vor putea muta aproape de casă, lăsând libere posturile ocupate... Acum nu au decât două soluții: vor rămâne pe posturile ocupate ca titulari în sistem, ori renunță la ele și dau din nou concurs de titularizare la nivel de școală și devin titulari pe școală.

      Ștergere
  5. Nu este deloc corect. Dupa ce unii s-au "plimbat" printre discipline si au avut posibilitatea de a alege, devenind titulari unii in mod nesperat dp. ce au terminat facultatea devenind din educatori, profesori, fără tit. direct prin pretransfer, noi care ne-am tit. pe disciplina respectiva de ce sa nu avem aceeasi sansa. Oare cati din invatamant au trecut prin etapa pretransferului si acum nu mai au nicio grija?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este corect... Eu sper ca legea asta a educației să nu rămână așa! Nu e nimic bun în ea...

      Ștergere