joi, 13 octombrie 2011

Miscarea inseamna viata, sportul inseamna sanatate!

Miscarea fizica este la fel de importanta ca si meditatia. In Univers totul se misca, deci miscarea inseamna viata. Cu cat ne miscam mai mult si mai bine cu atat mai mult noi ne pastram sanatosi si puternici. Miscarea fizica pune sangele si energia in circulatie; acest lucru face ca intregul nostru corp sa beneficieze de mai mult oxigen si substante nutritive dar si de mai multa energie.
Exercitiile fizice intaresc oasele, astfel se fixeaza mai bine calciul si alte minerale.
Educatia fizica vizeaza dezvoltarea armonioasa a organismului, intarirea sanatatii si cultivarea unor calitati fizice (Cretu, 1999, Jinga&Istrate, 1998). Este primul “gen de educare”, care isi exercita influenta asupra organismului. Educatia fizica vizeaza latura biologica a fiintei umane.




În dezvoltarea omului, alături de trebuinţele fundamentale de hrană, afecţiune, educaţie, un rol important îl are jocul. Jocul contribuie la dezvoltarea personalităţii copilului si este consfinţit de CONVENŢIA CU PRIVIRE LA DREPTURILE COPILULUI – 1989. Se ştie că perioada micii şcolarităţi este perioada cea mai încărcată de energie din viaţa omului. La această vârstă jocurile sunt plăcerea copiilor pentru că le satisfac nevoia de mişcare şi nu numai. Prin joc, şcolarul capătă bună dispoziţie, îşi exercită forţele fizice, dar şi pe cele sufleteşti. Cu certitudine jocul este un mijloc important nu numai pentru educaţia fizică, dar şi pentru educaţia morală. Jocul îi dezvoltă copilului sentimente, îl deprind cu răbdarea şi disciplina, cu respectarea regulii. Organizate în grup, jocurile dezvoltă virtuţi sociale: spirit de grup, prietenie, ordine, devotament. Practica arată că şcolarii mici iubesc jocul şi au nevoie de el. De-a lungul anilor am „probat” pe generaţii de elevi fel de fel de jocuri. Jocurile de mişcare sunt foarte numeroase. Amintesc câteva care sunt foarte îndrăgite: „Ascunde-te repede”, „Ciori şi seminţe”, „Şotronul cu numere”, „Ratele si vanatorii”, „Zece bulgări”, „Cursa într-un picior”. Jocurile de mişcare au un rol important în formarea caracterului şcolarilor. Cei impusivi învaţă să se stăpânească, iar cei timizi se obişnuiesc, devin mai curajoşi, mai îndrăzneţi.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu