sâmbătă, 10 septembrie 2016

Despre amenajarea clasei... numai la început de an școlar...

În puținul timp pe care-l am pentru facebook în această perioadă, observ cu groază pe unele grupuri  cum își „ornează / decorează” (știu, acești termeni nu se potrivesc contextului dar sunt foaaarte folosiți) unele doamne educatoare sau învățătoare clasele, pentru primirea micuților în acest an școlar. Spațiul școlar se amenajează...nu se decorează, nu se ornează!!!
Stimate colege, nu îi uimiți, ci îi îngroziți pe bieții copii cu clasele pliiiine de diverse materiale, lipite de la parchet până la tavan și chiar pe tavan...toate anotimpurile „lipite” grămadă pe același perete, în același timp, de bieții copii nu mai știu ce să creadă...
De câteva zile am vrut să spun asta, dar am tot încercat să o spun într-un mod mai elegant, pentru a nu supăra pe nimeni... Coincidență sau nu, am găsit sursa de inspirație în postarea doamnei Bogheanu Maria Magdalena... „Stimate colege imi cer iertare de la inceput, nu vreau sa deranjez pe nimeni, nu vreau sa ma dau mare, vreau doar sa va impartasesc cate ceva din experienta personala: nu puneti pe perete planse sau fotografii, sau mai stiu eu ce doar ca sa umpleti peretii (obosesc si desi sunt plini, dau aspect de saracie, de ghiveci nu dezvolta frumosul), pastrati pe cat puteti proportiile (fluturii nu vor fi niciodata mai mari decat ursul Minnie). Pe peretele tablei, nu puneti langa stema nimic, nici macar versurile imnului de Stat. Oricum nu se vad pentru ca sunt afisate mult prea sus si scrisul e prea mic. Este o dovada de respect fata de tara, fata de simbolurile ei. Nu pot pune elefantei, trenulete, litere, cifre acolo. Nu se cade! NU postati planse ale unor continuturi pe care le faceti la calendele grecesti doar pentru a umple un perete. Peretii albi incita, umpleti-i pe parcursul demersurilor didactice cu lucrarile lor; vor fi fericiti si mandri. Niciodata norisorii nu vor fi langa fluturasi caci ei nu ajung acolo, iar mesajul catre cei mici trebuie sa fle clar si corect din punct de vedere stiintific...”
Clasele ar trebui amenajate în tot timpul anului, tematic, pe anotimpuri... altfel copiii se vor plictisi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu