sâmbătă, 25 aprilie 2015

23 APRILIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995.
23 aprilie  marchează trecerea în neființă a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d'Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).
Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată "Ziua Bibliotecarului din România", astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.189 din 08 februarie 2010, anual, la 23 aprilie, în Republica Moldova se va consemna sărbătoarea profesională - Ziua Bibliotecarului.

Elevii clasei a II-a ai școlii Gimnaziale Tărtășești au marcat prin activități specifice și această zi importantă. AICI - FOTOGRAFII DIN TIMPUL ACTIVITĂȚII

miercuri, 22 aprilie 2015

22 aprilie - Ziua Pământului

În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.
Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.
După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.
În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.
sursa

Elevii clasei a II-a au realizat importanța acestei zile, realizând diverse planșe. Imagini din timpul activității puteți vedea AICI

miercuri, 15 aprilie 2015

Săptămâna altfel 6-10 aprilie 2015

În perioada 6-10 aprilie 2015 au avut loc activitățile din „Săptămâna altfel”.

Luni - Biblioteca, o lume a cărților
Elevii au realizat cartea „Povestea preferată în imagini”, ”Cartea personajelor”, pe care apoi fiecare a prezentat-o. Imagini se pot vedea AICI

Marți - „Să ne comportăm corect!”
În cadrul activității s-a discutat despre comportamentul corect în diverse situații pe care le întâlnim în viața de zi cu zi. Elevii au înțeles cât este de important să adopte o conduită frumoasă tot timpul.
Imagini se pot vedea AICI .
Am realizat o cutiuță iepuraș - imagini AICI
Pe 7 aprilie am sărbătorit „Ziua Mondială a Sănătății”, iar imagini puteți vedea AICI

Miercuri 
A fost o zi plină...
- ne-a vizitat poliția pentru a ne da sfaturi de vacanță - poze AICI
- am mers la biserică, unde preotul ne-a vorbit despre patimile și Învierea Domnului - poze AICI
- am pictat ouă și am realizat suportul-găinușă pentru ouă - poze AICI și VIDEO și VIDEO
- am cântat MI-AM FĂCUT BUNDIȚĂ NOUĂ

Joi 
Am început ziua discutând despre importanța consumului de legume și fructe proaspete și... vitaminizându-ne. Am făcut salată de legume - poze AICI
Jocuri sportive - poze AICI.

Vineri
Am discutat despre fiecare zi din Săptămâna Patimilor, despre Învierea Domnului și am realizat o coroniță de Paști - poze AICI
Concurs - mersul rapid cu oul în lingură... poze AICI

A fost o săptămână frumoasă!